Rákóczifalva történetéből

Ásatás Rákóczifalván

Terézia Hengermalom - 1934.

Dr. Kaszab Zoltán,

(Entomológus, talajbiológus, muzeológus, a biológiai tudományok kandidátusa és doktora, a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd rendes tagja, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója. A 20. századi magyarországi rovartan (entomológia) kiemelkedő jelentőségű alakja volt, a Közép-Ázsia ízeltlábú-faunájával kapcsolatos, valamint a gyászbogarakra és a hólyaghúzóbogarakra vonatkozó rendszertani vizsgálatai világszerte elismert szaktekintéllyé avatták.)

tanulmányai folytatása közben a nyári szünidőt mindig a rákóczifalvai Terézia Hengermalomban töltötte. 1933 nyarán, 18 éves korában a malom udvarán különös régi tárgyakat és ékszereket talált. Török Kálmán a malom tulajdonosa és a községi képviselő-testület tagja, valamint Gaál Sámuel földbirtokos és a községi képviselő-testület tagja felkereste Dr. Balogh Bélát, a megyei múzeumi gyűjtőhely képviselőjét és tájékoztatta a talált leletekről.

A malom, a mai Szent László király út Rákócziújfalu felőli részén helyezkedett el. Elképzelhető, hogy azon a részen még ma is több történelmi értékeket rejt a talaj.

Rákóczifalván 1934. április 23-28. között Dr. Márton Lajos egyetemi tanár a Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója és a Régészeti Osztály igazgatója vezetett régészeti feltárást. A bronzkori temető feltárásában Dr. Balogh Béla is részt vett mint a megyei múzeumi gyűjtőhely képviselője. A feltárások során előkerült egy női sír mellékletekkel, melyet kiemeltek és konzerváltak, majd egy külön e célra készíttetett vitrinben kiállítottak a múzeumban.

Az 1934-es rákóczifalvi ásatás résztvevői. Középen kalapban és esernyővel Dr. Marton Lajos, a Nemzeti Múzeum Régiségtárának főigazgatója, balján térdnadrágban Dr. Balogh Béla, aki a szolnoki Damjanich János Múzeum alapítójának tekinthető. A fotó hátterében jól felismerhető a Terézia Hengermalom kéményének alsó része.

Megjegyzés: a Nemzeti Múzeum Régiségtárába kerültek elhelyezésre a rákóczifalvai Rákóczi-kastély bontásakor talált dísztéglák és -kövek, az utókor számára történő megőrzése céljából.

A kémény közelről Török Kálmánnéval, lánykori neve Theresia von Elsner.

Az udvar, ahol a malacok túrták fel a talajt és így találta meg a régészeti leleteket Kaszab Zoltán.

Az utca felől, festményen megörökítve a létesítmény.


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

További történetek (feltöltés alatt)

 .